Ud over at være pessimist er jeg også lidt af en perfektionist, og jeg forsøger virkelig at gøre det her graviditetshalløj så godt som muligt. Jeg sætter mig ind i alle mulige og umulige aspekter, gennemgår diverse forbuds- og nogo-lister og researcher på livet løs. Jeg gider ikke være sådan en kedelig moster/hysterisk kælling, der siger “Det kan jeg ikke, fordi jeg er gravid” til alt, men jeg vil selvfølgelig også gerne tage de forholdsregler, der nu engang findes og er valide.

Men hold da op, hvor er der mange ting at tage stilling til. Sushi, næsespray (hvad så med min mentholsniffer??), tun fra dåse, løbe, mavebøjninger, løfte ting, røre ved en kat, varme bade? Christ. Man tør jo knapt nok slå en skid uden at slå op i et graviditetsleksikon først.

Her er mine foreløbige konklusioner:

Sushi: Fisken skal være kølet ned til en vis temperatur på en bestemt måde, og ifølge fødevaremyndighederne er det alligevel et krav for alle restauranter, så der skulle ikke være nogen risiko for noget (parasitter eller sådan noget), når man besøger steder med en glad smiley. Thank god. Tænk sig at skulle undvære sushi i så mange måneder…

Næsespray er et lægemiddel, så det må man ikke. Men den fine lille metholsniffer fra Vicks er okay. Siger de på apoteket. Næsespray med rent saltvand skulle også være i orden. Men spørg mig ikke, hvorfor Otrivin skulle være så farligt.

Tun fra dåse: Noget med nogle tungmetaller, og jeg har ærligt talt ikke gidet sætte mig så meget ind i det. Spiser ikke særlig meget dåsetun. Jeg krydser den bro, når jeg når til den.

Løb: Man må gerne løbe, hvis man løb, før man blev gravid. Ellers skal man vist starte lidt blødt op. Hvordan det så lige er, når man er ved at dø efter 500 meter, melder historien intet om.

Mavebøjninger: Helt okay i første trimester. Senere er det en dårlig ide med noget, der trykker på livmoderen. Det skulle vist også være mere eller mindre fysisk umuligt. 🙂

Løfte ting (tunge): Ikke noget problem i starten. Se ovenfor.

Røre ved en kat: Det må man altså gerne, men rør ikke ved kattelort og kattebakker, da der er en lille risiko for noget, der hedder toksoplasmose. Det har fostre ikke så godt af.

Varme bade: Kan være et problem pga. infektionsfare (i offentlige bade). Ikke noget problem i starten, men hvis man senere hen åbner sig (yikes!), kan man få blærebetændelse.

Kort sagt, der er nogle ting, man skal passe lidt på med, men så er det jo heller ikke værre. Og da slet ikke her i starten.